top of page

Hvad er open access?

Tidsskrifter kan finansielt struktureres på traditionelt 2 forskellige måder, hvor den ene er ved at læseren betaler, og den anden er ved at forfatteren betaler.

Pengene skal selvfølgelig komme et sted fra, idet der altid vil være udgifter i forbindelse med publikation af forskningsresultater. Ved den traditionelle model, hvor læseren betaler, vil tidsskriftet få sin indtægt ved abonnementsordninger eller biblioteksafgifter og lignende. Det er derfor hos disse tidsskrifter gratis for forfatteren at indsende og få sin artikel publiceret.

Hvis det derimod er open access, så vil forfatteren skulle betale et gebyr for at få sin artikel vurderet og publiceret, hvorimod læseren vil få adgang til indholdet uden at betale.

Der er en tendens til, at open access bliver mere udbredt, og der er mange gode grunde til dette. Dels er det en god idé, at forskningen bliver tilgængelig for alle mennesker på jorden som ved open access, men der er samtidig en problemstilling i, at nogle forskere ikke har råd til at få deres artikler publiceret i et open access tidsskrift. De fleste Open Access tidsskrifter har god forskellige rabatordninger eller sågar tilbud om gratis publikation, hvis man kommer fra et tredje-verden land eller ikke har tilstrækkelig funding til rådighed.

Arkiv
Søg via tags
bottom of page