top of page

Det fjerde forfatterskabskriterium fra ICMJE

For nylig år blev der indført et fjerde forfatterskabskriterium fra ICMJE. Dette har været grund til enkelte misforståelser og skal derfor præciseres her. Det handler om artikler med mange forfattere, hvor ansvaret skal placeres, hvis der opstår mistanke om fejl eller fusk med forskningsresultaterne. Det fjerde forfatterskabskriterium anfører IKKE, at samtlige forfattere er ansvarlige for alt indhold i artiklen. Derimod er meningen med det fjerde kriterium, at alle forfattere skal være behjælpelige med at løse et spørgsmål om uregelmæssigheder i artiklen ved at pege på hvilken person på forfatterlisten, som har stået for hvilke dele af produktet. Det er således vigtigt at understrege, at man ikke er ansvarlig for alt indhold i en artikel, blot fordi man er én af mange forfattere. I denne forbindelse er det også Vancouver-gruppens klare holdning, at der ikke er noget specielt ansvar for en såkaldt senior-forfatter (typisk den sidste i forfatterrækkefølgen), idet alle forfattere er lige ansvarlige i henhold til forfatterskabskriterierne, dvs. man er ansvarlig for eget bidrag og ikke for resten. Hvis man tillagde senior-forfatteren mere ansvar ville det automatisk betyde, at andre forfattere havde mindre ansvar, og dette er ikke meningen. De nye forfatterskabskriterier er publiceret på ICMJE’s hjemmeside www.icmje.org og ser på engelsk således ud:

  1. Substantial contributions to the conception or design of the work; or the acquisition, analysis, or interpretation of data for the work; AND

  2. Drafting the work or revising it critically for important intellectual content; AND

  3. Final approval of the version to be published; AND

  4. Agreement to be accountable for all aspects of the work in ensuring that questions related to the accuracy or integrity of any part of the work are appropriately investigated and resolved.

Arkiv
Søg via tags
bottom of page