top of page

Guide til at undgå almindeligt forekommende stavefejl (og hvorfor du skal bruge Google NGram)


Du kigger e-mailen eller artiklen igennem, og er måske lidt i tvivl, om der er brugt de rigtige ord. Skal du bruge tid på at rette det, eller er det ligegyldigt? Ret det! Du er i risiko for at fremstå uheldig og sjusket, hvis der er åbenlyse stavefejl, slåfejl, eller decideret brugt forkerte ord. Det kan være de små ting, der gør den store forskel.

Der er hjælp at hente i indbyggede stave- og grammatikkontrol systemer i mails og Word (og kig nu lige på ordene med de røde og grønne streger under, inden du sender afsted ik?), men også online er der hjælp at hente. Nedenfor kommer en række eksempler på hyppigt forekommende stavefejl og steder på nettet, hvor man kan søge hjælp til formuleringerne.

Er man i tvivl om stavemåden på et ord, kan man fristes til at google de forskellige stavemåder, og se hvilket der får flest hits. Det virker som oftest også, men man skal være opmærksom på at Google søger i blogs, hjemmesider, og andet materiale, der ikke er redigeret eller rettet sprogligt. Dermed er der fare for, at man efterlades mere forvirret end oplyst.

Istedet kan man bruge Googles online søgemaskine Google NGram Viewer, der grafisk afbilleder brugen af et bestemt ord, idiom, eller frase. Databasen søger i alle bøger, der er indekseret i Google Books (ca. 30 millioner titler, april 2013) fra år 1800 til 2012. Fordelen ved at bruge Google NGram istedet for "bare" at google er, at bøger næsten altid er gennemlæst og korrekturrettet inden publikation, hvilket burde sikre en mere korrekt fremstilling.

Hjemmesiden https://books.google.com/ngrams er simpelt opbygget. Man angiver årsinterval for søgningen, vælger sprog, og de forskellige stavemåder man søger (adskilt med komma). Og vupti - så ser man forekomsten af de forskellige stavemåder i alle 30 millioner bøger over tid.

Der kan også søges på korte fraser eller sammenhænge af ord. Her er eksemplet "randomised study" vs. "randomized study" brugt:

Andre online-ressourcer

  • Ordbogen.com er en dansk hjemmeside, hvor man mod betaling kan søge dansk/engelsk og engelsk/dansk. Ordforrådet er stort og søgefunktionen er både hurtig og intuitiv. Selv sundhedsfaglige ord og termer er godt repræsenteret også. Man kan søge to ord gratis.

  • De store engelske klassiske ordbøger Dictionary.com og Merriam-Webster.com er meget omfattende, og vi kan kun anbefale at bruge dem ofte.

  • The American Heritage Dictionary har en særlig funktion i form af Usage Notes, hvor et ekspert panel interviewes løbende om brug af ord, og kommer med kommentarer herom. Kan bruges hvis man er i tvivl.

Rigtig god fornøjelse med stavningen!

Arkiv
Søg via tags
bottom of page