Hvad betyder det tredje forfatterskabskriterie i praksis?

Det tredje forfatterskabskriterie fra ICMJE indebærer, at samtlige forfattere skal godkende den endelige version af manuskriptet, som indsendes til et tidsskrift. I praksis betyder dette, at du skal rundsende den endelige version til samtlige forfattere og bede om accept på e-mail inden det submittes. Man kan f.eks. anføre i e-mailen, at de skal svare OK tilbage indenfor 24 timer, så processen ikke forsinkes unødigt. Det er vigtigt at opnå denne endelige accept, for at alle forfattere opfylder forfatterskabskriterierne fra ICMJE.

Kan jeg kopiere et billede fra nettet til anvendelse i min artikel?

Det er ofte nødvendigt at finde velegnet materiale til illustration til en videnskabelig artikel. Det kan i denne forbindelse være fristende at kopiere et billede fra nettet og anvende det i en artikel. Imidlertid er der oftest copyright for materiale på nettet, så pas meget på at ”låne” billeder til din artikel. Der er enkelte steder, hvor billeder udtrykkeligt er fri for copyright, og det er derfor anbefalelsesværdigt at søge materiale på disse websteder. Der er f.eks. pixabay.com og en række andre lignende steder.

Hvem skal jeg takke i artiklens ”acknowledgements” afsnit?

Artiklens acknowledgements afsnit anvendes til en række forskellige ting, herunder at takke bidragydere til studiet. Der skelnes skarpt mellem forfattere og bidragydere (authors and contributors), og forfattere overholder entydigt de 4 forfatterskabskriterier fra ICMJE, hvorimod bidragyderne overholder færre end de 4 kriterier. Bidragyderne anføres i acknowledgements afsnittet som contributors, og forfatterne anføres på artiklens byline som forfattere. En del tidsskrifter kræver skriftlig accept fra samtlige personer som takkes i artiklens acknowledgement afsnit, og andre tidsskrifter kræver ikke dette. Check derfor artiklens author guidelines, før du indsender artiklen til tidsskriftet.

Kan der foretages ændringer på forfatterlisten efter artiklen er submitted?

Der kan undertiden opstå situationer, hvor der er brug for ændringer på forfatterlisten, efter at artiklen er indsendt til tidsskriftet. Dette burde selvfølgelig ikke forekomme, men i den virkelige Verden ses det ind imellem. Der kan være tale om ændring af korresponderende forfatter, hvis en forfatter f.eks. bliver syg eller bortrejst i en længere periode, eller der kan være tale om tilføjelse eller sletning af en forfatter fra forfatterlisten. I denne forbindelse er det godt at kende til anbefalingerne fra Committee on Publication Ethics (www.cope.org). Denne gruppe af dygtige redaktører udarbejder flow-charts for, hvordan sådanne situationer skal gribes an af redaktørerne på de forskellig

Blog arkiv
Søg via tags
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

Til alle jer sociale

 

Nyhedsbrevet indeholder information om nye kurser, generelle nyheder fra forskningens verden, samt gode tilbud til alle de trofaste. Vi udsender kun ca. 6  mails årligt, og du kan selvfølgelig afmelde det når som helst.

 

Følg os på Facebook og få alle nyheder og blogs med det samme

       © 2017 Forskerkurser.dk

© 2015, forskerkurser.dk, all rights reserved